Het laat een diepe indruk achter wanneer je partner vreemdgaat. Je herkent je partner en jullie relatie niet meer en je vraagt je af hoe nu verder en welke lessen er geleerd mogen worden. Je partner is ontrouw wanneer hij of zij zich niet houdt aan afspraken die jullie expliciet overeen zijn gekomen. Bijvoorbeeld als jullie hebben besloten om monogaam te zijn en geen intieme relaties aan te gaan met anderen. Vreemdgaan wekt hoe dan ook enorm veel onzekerheid, wantrouwen, eenzaamheid en een diepe schaamte op.

Keuzes maken

Hoe moeten we nu verder? Blijven bij elkaar of gaan we uit elkaar? Dat zijn vragen waar je mee te maken krijgt.  Als jullie besluiten samen verder te gaan, dan betekent dat dat jullie hard moeten werken aan het herstellen van de pijn en emotionele beschadiging die je hebt opgelopen.  Ook is het zeer belangrijk om erachter te komen waarom je partner is vreemdgegaan. Er zijn verschillende redenen waarom iemand vreemdgaat; het kan zijn dat het vuur in de relatie is uitgedoofd of dat er sprake is van eenzaamheid en onzekerheid, dat vervolgens wordt geprojecteerd op de partner. De aandacht van een ander geeft een bepaalde vorm van validatie die de onzekerheid opvult. Hoe dan ook, er is een onderliggend probleem.

Wees realistisch 

Om weer verder samen te kunnen, moeten de wonden helen en het vertrouwen weer opgebouwd worden. Dan is het erg belangrijk om realistisch te zijn en niet te hoge verwachtingen van elkaar te hebben.  Zowel jij als je  partner hebben ruimte nodig om dingen in een ander perspectief te kunnen zien. Jullie kunnen nooit meer op de oude voet verder en in principe komt het er op neer dat alles binnen jullie relatie een nieuwe kans krijgt. Daarbij is het belangrijk om open en eerlijk te zijn naar elkaar  over hoe jullie tegenover elkaar staan. Wat zoeken jullie beiden in een relatie? En in hoeverre zijn jullie samen bereid dit doel te bereiken?

Een nieuw begin

We staan er meestal niet bij stil, maar vreemdgaan kan ook gezien worden als een kans om je relatie nieuw leven in te blazen. Wat voor nieuwe inzichten en lessen kunnen we leren van het vreemdgaan van de partner?

1) oude patronen doorbreken; ruimte creëren voor een nieuwe aanpak, vanuit liefde en begrip naar elkaar kijken
2) de confrontatie aangaan met jezelf en de ander; waar is het misgegaan in de relatie? aanpak veranderen?
3) onderzoek je seksualiteit; durf te praten over wat je nodig hebt, wat mis ik op het gebied van het intiem zijn?


Natuurlijk brengt het vreemdgaan allerlei negatieve emoties met zich mee. Maar als jullie samen kunnen kijken naar oplossingen om patronen te doorbreken én de onderliggende problemen te overwinnen, kan er een enorme groei ontstaan. En die zorgt ervoor dat jullie er samen sterker uit komen. Door jullie kracht in deze moeilijke periode kunnen jullie elkaars veilige thuishaven worden!


Vind je het leuk? Deel het met anderen:
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)