Vriendschap

Alles Over Vriendschap

Vriendschap: zo iets moois, zo iets unieks. In je leven kom je duizenden verschillende mensen tegen, van een onbekende op straat tot de bakker achter de hoek. De meesten loop je zo voorbij en kom je nooit meer tegen; anderen blijven je vertrouwenspersonen je leven lang. Vriendschap is een groot woord, een overkoepelend begrip voor een groepering emoties van genegenheid, sympathie en affectie. Maar hoe ontstaat het, wat houdt het in en wanneer moet je het beëindigen? 

Hoe ontstaat vriendschap? 

Ben je elkaar toevallig eens tegengekomen, aan de praat geraakt en hebben jullie het contact onderhouden? Of was je beste vriend(in) vroeger de irritantste persoon op je school of werk, totdat jullie elkaar beter leerden kennen omdat het niet anders kon? 

Denk eens na: hoe zijn jouw vriendschappen ontstaan? Welk leuk of grappig verhaal zit er achter jullie eerste ontmoeting en de eerste indruk? 

Meestal komen vriendschappen spontaan tot stand, en groeit het vertrouwen en de intimiteit natuurlijk aan. Er zijn geen regels of wetten voor het begin van een vriendschap, slechts algemeenheden en vaak voorkomende verschijnselen. Een vriendschap kan ontstaan op de gekste manieren en in de absurdste situaties. 

Wanneer ben je “bevriend” met iemand? 

Vriendschap of vrienden zijn met iemand is iets volledig subjectief. Natuurlijk is dit wel wederzijds en komt vriendschap altijd van twee kanten. Maar niemand kan je vertellen wanneer je een persoon jouw vriend(in) kunt noemen, want alleen jij kan hierover oordelen. Sommige mensen springen zeer losjes om met het woord en benoemen iedereen met wie ze goed overeenkomen tot hun vriend. Anderen zijn enorm selectief en beschouwen enkel hun dichtste vertrouwenspersonen als vrienden, de rest zijn voor hen slechts (goede) kennissen. Wanneer je iemand tot jouw vriend(in) bestempelt, is volledig persoonsafhankelijk. Er is geen goed of fout, enkel je eigen oordeel dat de weg leidt.  

Belangrijkste voorwaarden 

Zoals eerder vermeld zijn er geen echte regels omtrent vriendschap, maar we kunnen zeker enkele algemeenheden vaststellen die in de meeste vriendschappen aanwezig zijn. 

De fundamentele basis van elke vriendschap bestaat uit een gedeelde interesse of verbindende ervaring. Twee totaal verschillende mensen kunnen vrienden zijn met elkaar, dan nog zullen ze altijd wel één ding hebben dat ze delen. Dit kan alles zijn van een gezamenlijke passie of hobby, maar ook eenzelfde meningen en standpunten over essentiële onderwerpen die mensen met elkaar verbinden. Want dat is de belangrijkste functie van de basis: twee mensen met elkaar verbinden, en zorgen voor gespreksstof en interesse om elkaar beter te leren kennen. 

Vriendschappen kunnen niet echt zijn als de ‘echte’ jij niet de vriend is, maar een schijnvertoning en vervalste versie van jezelf. Grenzeloos jezelf durven zijn is aanzienlijk van belang, iets wat vaak onderschat wordt. Jezelf anders voordoen dan wie je echt bent, zorgt voor een oppervlakkige vriendschap zonder echte inhoud. Conformeer je niet steeds aan de andere persoon, maar durf voor je mening uit te komen. Wees ook niet bang voor botsingen, soms gebeuren die wel eens en dat is gezond. Ga met elkaar in discussie, praat erover op een volwassen manier en groei zo als persoon. Iets zien vanuit een ander perspectief kan ontzaglijk blik verruimend zijn, en is dat niet precies waarvoor vrienden er zijn, om je te stimuleren en het beste uit jezelf te halen? 

Tot slot blijven de simpelste dingen de voornaamste waarden: respect, vertrouwen en affectie. Alle drie moeten ze wederzijds zijn, want enkel dan gelden ze waarachtig. Zonder elkaar te respecteren kun je elkaar ook nooit vertrouwen, en zonder vertrouwen is er ook geen affectie. Elkaar leuk vinden is waarschijnlijk het belangrijkste ingrediënt van een vriendschap, want wat ben je zonder dat? Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch blijven heel veel mensen in toxische vriendschappen waar ze elkaar niet vertrouwen, het respect voor elkaar hebben verloren en de ander helemaal niet meer zo leuk vinden als eerst. Best dat je zo snel mogelijk je vriendschap dan beëindigt, maar daarover later meer. 

Een vriendschap onderhouden    

Eenmaal je bevriend met iemand bent, lijkt het logisch dat dat altijd zo zal zijn. In de meeste gevallen is dat echter niet zo, en ondertussen weet je waarschijnlijk wel dat je ook voor vriendschappen moet werken. Een vriendschap blijft niet zomaar altijd duren, en soms moet je dingen opofferen en prioriteiten stellen. Hoe onderhoud je nu die kostbare vrienden liefde? 

Positiviteit
Je vrienden horen het beste in jou naar boven te halen, en meestal is dat wel zo. Je wilt enkel met een persoon bevriend blijven wanneer je er positieve associaties mee hebt. Die komen van blije emoties en leuke herinneringen. Dus wanneer je vriend of vriendin je niet voldoende stimuleert of je zelfs tegenhoudt, zal je automatisch minder geneigd zijn om die persoon te willen zien. Rond een vriendschap hoort een positieve sfeer te hangen, en wanneer dit niet zo is, verwatert het contact al snel. 

Consistentie 
Beter een goede buur dan een verre vriend, wordt wel eens beweerd. Zoals het gezegde al verklapt, kun je amper echt bevriend zijn met iemand die je nooit ziet. Natuurlijk moet je elkaar regelmatig spreken of zien, zodat je op de hoogte bent wat er in de ander zijn leven gebeurt. Hier is het meeste werk voor nodig: een plaatsje in je drukke agenda zoeken om met elkaar af te spreken en voor elkaar tijd maken vraagt moeite. 

Kwetsbaarheid 
Tot slot moet je jezelf blijven durven kwetsbaar opstellen. Laat het masker vallen en vertel wat er echt speelt. Na een tijdje is het gemakkelijk om in een oppervlakkige vriendschap te vervallen als je enkel over koetjes en kalfjes praat, want dat is moeiteloos. Wij als mensen hebben een terechte/irrationele angst voor het gecompliceerde. We zoeken de dingen op die enkel probleemloos kunnen verlopen en soms is dat oké. Maar in vriendschappen moet je dapper zijn en jezelf durven openstellen. Het is niet altijd de makkelijkste optie, maar dat maakt het net zo mooi. 

Einde van de vriendschap 

Aan alles komt een einde, dat weten we allemaal. Soms is dat moeilijker dan je denkt en negeer je bewust negatieve signalen. Maar soms is het ook beter om los te laten dan vast te houden aan iets dat er niet meer is. 

Laat je vooral leiden door je gevoel. Voel je je niet meer helemaal comfortabel bij jouw vriend of vriendin? Is het respect en vertrouwen naar de achtergrond verdwenen en is zin om elkaar te zien fel verminderd met de tijd? Ooit kon je misschien urenlang over de diepste dingen filosoferen, nu hou je het nog geen vijf minuten vol. Relaties evolueren natuurlijk, maar zijn die veranderingen positief of was het vroeger beter? Denk na over hoe waardevol jullie vriendschap is en hoeveel je er nu echt aan hebt. Stel dat jullie morgen geen vrienden meer zijn, hoe erg zou je dat vinden?

Het doet misschien pijn, maar soms is het best om jezelf los te maken uit een vriendschap die je niet meer vooruit helpt. Durf die stap te zetten, voor jezelf én voor de ander!

Vind je het leuk? Deel het met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoying this blog? Please spread the word :)