Ik ben het waard! Zeg jij dat wel eens tegen jezelf? Ik ontmoet veel mensen in de praktijk die worstelen met hun eigenwaarde. Hoe zit dat bij jou? Ben jij gelukkig met jezelf?

Er zijn momenten dat we niet inzien wat we zelf waard zijn. We overtuigen onszelf hoe de dingen anders moeten of wat er fout is aan ons. Zijn we bang om te falen of komt het door de buitenwereld dat we zo kritisch naar onszelf kijken? Het overdenken kan ervoor zorgen dat we in een negatieve spiraal belanden en te streng worden voor onszelf. Dit zijn geen werkelijke gevoelens, maar een projectie van onze frustraties op onszelf. Diep in je hart, weet je dat het anders is en weet je dat je goed bent zoals je bent. Het gevaar is dat we al snel kunnen terugvallen in een oud denkpatroon die ervoor zorgt dat we ons niet goed genoeg voelen. Wat is eigenlijk de reden dat we onszelf niet accepteren zoals we zijn?

Jezelf bekritiseren

We vergeten vaak ons hart te volgen en laten ons te veel leiden door het ego, waar ook onze innerlijke criticus zich bevindt. Sommige mensen zijn bang dat ze zonder de innerlijke criticus niets voor elkaar krijgen. Er is vanuit de maatschappij enorm veel druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Tijdens onze jeugd wordt ons al geleerd om het goed te doen op school, een goede baan te vinden, een gezin te stichten en ga zo door. Als we niet voldoen aan de verwachtingen, krijgen we al snel een stempel van onderwaardering. Dit zorgt voor een deuk in je eigenwaarde en je krijgt het gevoel dat je er niet toe doet.

Dit is erg jammer, want ieder mens is uniek en ontwikkelt zichzelf op zijn of haar tempo. Hierdoor haal je het beste uit jezelf en krijgt je eigenwaarde een enorme boost, wat ook zorgt voor meer zelfvertrouwen. Door onze kracht kunnen we ook weer anderen inspireren. We hebben allemaal de mogelijkheid om vanuit ons hart te leven, maar we durven niet altijd dat pad te volgen omdat we door beperkende overtuigingen soms ook niet meer weten hoe dat moet.

Spreek je waarheid uit

Jezelf durven uiten en spreken vanuit je hart heeft enorme invloed op je eigenwaarde. Het zorgt ervoor dat je jezelf kunt zijn en handelt uit zelfliefde. Zo blijf je trouw aan jezelf. Jouw mening doet ertoe, jij mag er zijn! Hiermee lever je een grote bijdrage aan jouw ontwikkeling en ben je een inspiratie voor anderen. Door jezelf niet te laten horen ontneem je jezelf de kracht om te gaan staan voor wie jij bent. Jouw unieke persoonlijkheid kan hierdoor niet tot uiting komen en het zorgt ervoor dat jij je kleiner voelt. Het zorgt er ook voor dat je bepaalde confrontaties niet aan durft te gaan uit angst omdat je anders niet wordt geaccepteerd. Daarom is het van belang dat je jezelf laat horen, jezelf op de eerste plek zet! Want jij mag er zijn.

Het kan zijn dat je al heel je leven worstelt om je waarheid uit te spreken. Weet dan ook dat dit niet in 1 dag is opgelost. Het is een groeiproces dat soms weken, maanden en zelfs jaren kan duren. Alleen jij hebt de kracht om dit te veranderen, een ander kan dit niet voor je doen. Wanneer jij durft jezelf uit te spreken, zal je zien hoe jouw eigenwaarde groeit en je meer kracht krijgt om alles aan te pakken in het leven.

You can do this!

Wanneer je meer vertrouwen krijgt in jezelf, zal je inzien dat je iets bijzonders toe te voegen hebt aan jouw leven en ook aan dat van anderen. Je zult merken dat je minder streng bent voor jezelf en je leert te vertrouwen op je eigen kracht. Hierdoor kun je alles bereiken wat je maar wenst. De sky is niet de limit, maar de mind beperkt ons om onze doelen te bereiken. Leven vanuit je hart geeft enorm veel kracht en haalt het beste in jezelf naar boven. Je durft vanuit je hart te spreken en zult vaker voor jezelf opkomen. Door zelfwaardering ga je alles vanuit een ander perspectief bekijken en dit zorgt ervoor dat je je niets meer aantrekt van wat anderen van je vinden.

Ja, het ego zal je af en toe oude gedachten of angsten proberen aan te praten om je klein te houden. Weet dat zolang jij in jezelf blijft geloven en je oude overtuigingen los kunt laten, je alle obstakels onderweg zult overwinnen. Zet jezelf op nummer 1, wees trouw aan jezelf en weet dat jouw plek op deze aardbol mega belangrijk is. Je bent de moeite waard!

“She understood her worth which made her powerful. The world gravely needed a hero so she became one. No superpowers really, just a strong woman who took no nonsense from anyone.” – Rabdall Core

Vind je het leuk? Deel het met anderen:
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)