Relaties worden met de dag ongetwijfeld rommeliger, vooral in een tijd waarin we te maken krijgen met allerlei veranderingen die ervoor zorgen dat we de balans verliezen en het onderhouden van relaties ons emotioneel uitput terwijl het ons energie zou moeten geven. Onze persoonlijkheid wordt niet enkel gedefinieerd door het beroep dat we uitoefenen maar ook door de verschillende relaties die we aangaan met vrienden, familie, partner, collega’s etc.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is leven met aandacht in het nu, een houding zonder oordeel. Het zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart en beter in je vel zit. Door de verbondenheid met jezelf en bewust te zijn van het huidige moment ontstaat er automatisch een verbondenheid met anderen waardoor je in alle rust en zonder stress liefde kunt geven en ontvangen.

Interactie in relaties: hoe reageer je op elkaar? Het niet voldoende luisteren naar elkaar of een oordeel hebben zorgt voor beperkingen en verstoringen tussen mensen. Door elkaar niet volledig te kunnen accepteren of door het niet los kunnen laten van bepaalde ervaringen uit het verleden, kunnen vastzittende emoties ervoor zorgen dat er geen evenwicht is binnen relaties. Door je relaties met een open visie te bekijken, dus meer mindfulness, zorg je ervoor dat je het beste haalt uit je verbindingen en je daardoor ook meer energie krijgt.

Bewustwording van je emoties

De eerste stap naar mindfulness in relaties is bewustwording van je emoties, gevoelens en de situatie waarin jij je bevindt. Heeft je partner, iemand uit je vriendenkring, een familielid of collega iets gedaan wat je niet bevalt? Krijg je een totaal andere reactie dan je had gehoopt? Dat zorgt voor frustratie en boosheid. Wat hierbij belangrijk is; een moment stilstaan en voelen wat er in je omgaat voordat je een reactie geeft.

Hoe komt het eigenlijk dat deze emoties worden getriggerd? In ons hoofd denken we een ander te kunnen veranderen naar ons verwachtingspatroon, maar mensen zijn uniek in hun gedrag en hun manieren om met situaties om te gaan. Weerstand bieden kan frustrerend zijn, acceptatie van hoe de ander is en het kunnen loslaten van je verwachtingspatroon zal je ondersteuning en inzichten bieden. Wat natuurlijk ook kan, is dat juist door de verschillen te erkennen je erachter komt dat er geen klik is tussen jou en de ander en je de ruimte krijgt om na te denken of de desbetreffende relatie voor jou wel de moeite waard is om je tijd en energie in te steken.

Vier manieren waarbij mindfulness je tot een gelukkig mens maakt:


1) je bent meedogend en begripvol en ontdekt dat mensen uniek zijn in hun gedrag en behoeften
2) je leert verbinding te maken met je omgeving vanuit je hart
3) je richt je meer op het positieve waardoor de relatie groeit, ontwikkeld met als resultaat meer diepgang
4) je ervaart emotioneel evenwicht wat zorgt voor meer vreugde en voldoening

Mindfulness is een bijzonder proces, je wordt steeds bewuster en het is de manier om weer gelukkig te worden en je thuis te voelen in je eigen leven en je relaties met anderen!

Vind je het leuk? Deel het met anderen:
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)