Relaties

Grenzen aangeven in een liefdesrelatie

In een relatie is de ideaal meestal om je één te voelen met je partner, volledig intiem te zijn en het gevoel te hebben dat je samen een team bent. Toch kan zo een grenzeloze relatie soms te ver gaan en moeten we onszelf er aan herinneren dat ondanks alle overeenkomsten we toch hele verschillende personen zijn. Langs de andere kant is het aangeven van teveel aan grenzen ook niet goed. Zo bouw je namelijk emotionele muren op en raak je alsmaar verder van je partner verwijderd. Hoe trek je nu de juiste grenzen en wat doe je als die niet gerespecteerd worden? 

Ken jezelf

Als je zelf je eigen grenzen niet kent, kun je die onmogelijk aangeven. Leer dus jouw grenzen kennen, denk erover na, ga ernaar op zoek. Ontdek waar die lijnen zich bevinden, zodat je weet wat je wel wilt en wat je niet wilt. Wees kritisch voor jezelf, niet gemakzuchtig. Jezelf écht kennen is een onmisbare stap om goede grenzen te stellen.

De moeilijkheden met grenzen

Grenzen definiëren binnen een liefdesrelatie kan al snel aanvoelen alsof je kiest voor jezelf of voor je partner. Dat is het lastige, want je wilt de ander niet teleurstellen. Toch moet je soms voor jezelf kiezen, ook al neem je dat jezelf vaak kwalijk en voel je je erdoor egoïstisch. De moeilijkheid ligt erin de goede balans te vinden tussen geven en nemen: geef je te veel dan raak je al snel uitgeput, neem je enkel dan zal je partner daar genoeg van krijgen.

Trouw blijven aan jezelf; dat is waar het allemaal om draait. Jouw grenzen zijn er zodat je trouw blijft aan jezelf. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met je zelf-vertrouwen en integriteit, waardoor je jouw grenzen aangeven ook kan ervaren als iets kwetsbaars en blootgevend. Wees je daarvan bewust, maar weet dat dit nogmaals hun belang onderstreept. Wanneer je je grenzen niet kent of onvoldoende aangeeft, zal je telkens het gevoel hebben dat je jezelf verloochent. Niets is minder onprettig dan jezelf teleurstellen, enkel omdat je een ander niet wou teleurstellen. 

Communicatie is alles 

Heel belangrijk in elk aspect van een stabiele relatie, maar ook vooral bij grenzen stellen, is de communicatie. Zonder vlotte en wederzijdse communicatie wordt het heel moeilijk om om te gaan met de grenzen van de ander, simpelweg omdat je die niet kent. Als eerste moet je dus je grenzen kenbaar maken en durven te communiceren, ook al is dit soms ongemakkelijk of vervelend. Maar ook wanneer je grenzen niet gerespecteerd worden, is die communicatie zo belangrijk. Durf aan te geven waar je grens ligt en zeg het luid en duidelijk tegen je partner dat hij of zij je grens heeft overschreden. Doe dit verbaal, én non-verbaal. Wees standvastig en toon dat je het niet oké vindt. 

Natuurlijk wil je niet dat elke keer als een grens overschreden wordt, het zorgt voor een breuk in je relatie. Je kan het evenzeer gebruiken als een manier om dichter bij je partner te komen. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom je partner je grens overschreed, bewust of onbewust. Onderzoek die redenen en stel vragen. Waarom vond je partner het gepast om te doen of zeggen wat hij of zij deed? Misschien hebben jullie een andere invulling en andere veronderstellingen door een verschil in referentiekader? Jullie kunnen beiden dezelfde situatie op een heel andere manier ervaren, en het beste wat je er aan kunt doen, is erover praten. Zo los je het huidige probleem op en vermijd je lastige situaties in de toekomst. Dus de eerste én de laatste stap in het stellen van grenzen, is en blijft een onbelemmerde communicatie!

Vind je het leuk? Deel het met anderen:

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoying this blog? Please spread the word :)